onsdag 19 augusti 2009

Eget knäckebröd




Så här inför helgens begivenheter är jag iklädd bagarmössa... Två gånger om året gör jag detta knäckebröd... Inte svårt med det tar lite tid eftersom man bara får plats med tre till fyra kakor åt gången i ugnen. Men det är det värt, det blir så himla gott.


Recept på 20-25 spisbröd / knäckebröd
50 g jäst
5 -6 dl fingervarmt vatten
2 msk ljummen olja
1-2 tsk salt
1 msk Anis eller kummin eller båda men då halva mängden.
8 dl grovt rågmjöl
2 dl fint rågmjöl
3 dl dinkelvetemjöl och så mycket vetemjöl till utbakningen.

Så här brukar jag göra.

Smula jästen i degblandaren lös upp med lite ljummet vatten. häll i olja salt och brödkryddor och så resterande vatten.
Häll på mjölsorterna och låt maskinen arbeta i minst 5 minuter.
Täck över och låt jäsa på dragfritt ställe. kan också mogna i kylskåp upp till 2 dygn
Sätt sedan på ugnen i 250 grader
Arbeta degen på mjölat bakbord. gör en rulle av degen och skör centermetertjocka rundlar.
kavla ut med kruskavel och gör hål i mitten... jag använder ett litet snapsglas. grädda tre åt gången på bakplåtspapper ca 8 minuter. lägg att svalna på galler.
Tänk sedan bredgott och Västerbottenost... kanske en snaps och en kräfta...




4 kommentarer:

Erika sa...

Åååh, så gott! Det vattnas i munnen när jag tänker på ditt knäckebröd. Det är så gott!
Får pröva att backa själv :-)
Saknar vår trevliga kräftskiva. Hoppas ni får riktigt kul.

Kerstin sa...

ÅÅÅ så deilig det så ut... hjemmelaget knekkebrød... dette skla jeg prøve en gang...

Klem Kerstin

STENLYCKA sa...

Ser verkligen gott ut. Vad duktig du är som bakar eget knäckebröd.
Kram

Les Cotrions sa...

They look delicious! Thanks for the recipe!!!
Have a nice day!
Vale